Jakie firmy zjamują się utylizacją zużytego oleju posmażalniczego?
Prowadzisz swoją własną restaurację lub budkę z jedzeniem typu fast-food? Z pewnością zastanawiasz się co zrobić ze zużytym już olejem posmażelniczym. W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Biznes gastronomiczny typu fastfood
Marzeniem wielu przedsiębiorców w Polsce jest posiadanie lokalu gastronomicznego. Część takich osób zamiast typowej restauracji decyduje się na serwowanie jedzenia typu Fastfood. Na czym ono polega? Chodzi tu o oczywiście o jedzenie, które dostępne jest bardzo szybko, niekiedy nawet w ciągu kilku, kilkunastu minut! Najczęściej jest to również jedzenie zdecydowanie tańsze niż posiłki zamawiane w typowej restauracji. Coraz szybsze tempo naszego życia oraz chęć nieustannego rozwoju kariery zawodowej sprawia, że na rynku pojawia się coraz więcej barów i lokali szybkiej obsługi, w których możemy liczyć na jedzenie typu Fastfood. W takich lokalach możemy liczyć na zakup między innymi kebabów, pizzy, burgerów, frytek czy skrzydełek z kurczaka.
Mimo stosunkowo niedużych cen takich posiłków, lokale tego typu mogą generować ogromny zysk. Znaczenie ma w tym przypadku ilość klientów, których w ciągu dnia można w takim lokalu obsłużyć nawet setki. Prowadzenie takiego biznesu, tak samo jak każdego lokalu gastronomicznego, wiąże się oczywiście z koniecznością zakupu konkretnego sprzętu. Zakupić musimy między innymi lodówki i zamrażarki, wyparzarkę do naczyń czy na przykład frytownicę. Usmażymy dzięki niej w głębokim oleju, chociażby skrzydełka czy frytki, które pojawiają się w niemalże każdym lokalu fast food, a coraz częściej trafiają również do typowych restauracji. Będąc właścicielem takiej działalności musimy jednak pamiętać o odpowiednio częstej wymianie oleju. Termin zależy w takiej sytuacji od rodzaju oleju, na jaki się zdecydujemy. Jeżeli będzie to na przykład olej rzepakowy, ten czas wynosi maksymalnie dwa i pół dnia. Jeżeli nie będziemy się stosować do zaleceń producenta oleju – jedzenie, które będziemy serwować mogłoby otruć naszych klientów i zdecydowanie pogorszyć jakość serwowanych przez nas posiłków.
Co zrobić ze zużytym olejem posmażalniczym?
Skoro już wiesz, jak często należy wymieniać olej w frytownicy, w której przygotowujesz każdego dnia frytki, skrzydełka czy nawet pączki – z pewnością zastanawiasz się co należy zrobić ze zużytym już olejem posmażalniczym. Przecież nie jest to coś, co moglibyśmy wyrzucić do zwykłych śmieci. Absolutnie złym pomysłem byłoby również wylanie takiego oleju do kanalizacji. Jeżeli zdecydowałbyś się na wylanie takiego oleju na przykład do sedesu – mogłoby się to zakończyć zapchaniem rur. W gospodarstwach domowych skala problemu jest raczej nie wielka i możemy wlać taki olej po schłodzeniu na przykład do butelki i możemy umieścić go w kontenerze na odpady mieszane. W sytuacji kiedy mamy jednak swój własny lokal gastronomiczny lub chociażby food truck, skala problemu jest znacznie większa. W takiej sytuacji możemy skorzystać z zewnętrznego wsparcia dotyczącego utylizacji zużytego oleju. Na rynku dostępne jest wiele firm, które zajmują się odbiorem, a następnie profesjonalną utylizacją takiego oleju. Co ciekawe, taki zużyty olej może zostać przekształcony na przykład w paliwo. Bardzo istotne jest również to, że za zużyty olej możemy otrzymać wynagrodzenie, a tym samym odzyskać część kwoty, którą przeznaczyliśmy na jego zakup. Można powiedzieć, że w tym przypadku możemy upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, a więc z jednej strony zyskujemy rozwiązanie problemu dotyczącego pozbycia się nadwyżek zużytego oleju, a z drugiej strony możemy zyskać rozwiązanie, które pomoże nam zaoszczędzić trochę pieniędzy. W czasach szalejącej inflacji jest to szczególnie korzystne rozwiązanie, na które warto się zdecydować. Firmy odbierające zużyty olej takie jak https://euro-eko-polska.pl, z pewnością zainteresują Cię swoją ofertą. Nie zwlekaj, postaw na euro eko serwis już dzisiaj i zdecyduj się na ekologiczne rozwiązanie!